Kfee Koffie Blog
flat white

Wat is een flat white & hoe maak je de perfecte versie?

Een flat white is een koffiesoort die anno nu graag wordt gedronken. Hij is gemaakt van een dubbele ristretto en opgeschuimde melk. Het is de balans tussen die twee ingrediënten die de koffiesoort zo populair maakt onder koffieliefhebbers én barista’s.

Een flat white is favoriet wegens zijn gebalanceerde smaak: enerzijds de sterke koffiesmaak en anderzijds de fluweelzachte melk. Overigens zijn er in die melklaag geen belletjes te herkennen. De flat white is sinds enkele tientallen jaren wereldwijd bekend, maar vindt zijn oorsprong in Australië, waar de geëmigreerde Italianen hun koffiecultuur mee naar toe hadden genomen.

Het verschil tussen flat white en andere melkkoffies

Melkkoffies zijn anno nu razend populair. Dat geldt niet alleen voor de flat white, maar ook voor de cappuccino en de latte macchiato. De verschillende soorten kunnen lastig van elkaar te onderscheiden zijn. Belangrijk om te onthouden is dat er voor een flat white altijd een dubbele espresso of -nog liever- een dubbelle ristretto als basis wordt gebruikt, terwijl bij de andere melkkoffies toch vaak voor een enkele espresso wordt gekozen. Behalve de sterke koffiesmaak weet ook de zijdezachte schuimlaag zonder belletjes de flat white van andere melkkoffies te onderscheiden.

verschil tussen flat white en andere melkkoffies

Wat is het verschil tussen een ristretto en een espresso?

Ristretto, espresso…. De koffietermen vliegen je om de oren. Wat precies het verschil tussen deze twee is, is minder lastig dan je wellicht verwacht. Bij de bereiding van een espresso wordt namelijk 30 milliliter water gebruikt en bij de bereiding van een ristretto is dat maar de helft. Een ristretto heeft dus een sterkere smaak die niet veroorzaakt wordt door de hoeveelheid cafeïne, maar door de bereidingswijze.

Hoe bereid je een flat white – een eenvoudig stappenplan

Van het bereiden van een flat white weten barista’s een ware kunst te maken. Maar ook thuis kun je er met de juiste instructies een succes van maken. Kort gezegd bereid je een flat white in 3 stappen:

  1. Bereid een ristretto. Het beste resultaat bereik je wanneer je water gebruikt dat een temperatuur van tussen de 92 en 96 graden heeft.
  2. Schuim de melk op. Zorg ervoor dat deze niet kookt, zodat hij zijn stevigheid kan verkrijgen
  3. Voeg de warme melk aan de ristretto toe. Zorg ervoor dat je deze ononderbroken in het kopje schenkt

Tips om de lekkerste flat white te bereiden

Wanneer je in de gelukkig positie verkeert thuis over een espressomachine met een stoompijpje te beschikken, til je het melkschuim naar een nog hoger niveau. Een stoompijpje geeft namelijk het allerbeste microschuim, ook wel microfoam genoemd – maar met een melkopschuimer kan het ook wel.

Het vergt de nodige oefening en in het begin is het wellicht verstandig om met een thermometer te werken. Let wel: bij plantaardige melk gelden andere temperatuurrichtlijnen. Overigens geeft reguliere, volle melk het beste resultaat.

Welke koffiebonen kun je het beste gebruiken voor een flat white?

Omdat een flat white grotendeels uit melk bestaat, is het raadzaam om koffiebonen met een uitgesproken smaak te gebruiken. Zeker de echte koffieliefhebbers zullen dit weten te waarderen. Een mix van 75% Arabicabonen en 25% Robustabonen geeft een heerlijke smaak. De Arabicabonen geven een stevige smaak, terwijl het hogere vetgehalte van de Robustabonen voor een mooie, crèmeachtige structuur zorgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.