Kfee Koffie Blog
duurste koffiebonen

De duurste koffiebonen ter wereld: top 5

Koffie is geliefd onder alle leeftijden en is vandaag de dag verkrijgbaar in tal van variëteiten. Zo kan iedereen de koffie met zijn of haar favoriete smaak en aroma’s vinden. Sinds 2020 zijn de wereldwijde koffieprijzen razendsnel gestegen. Iets wat je ongetwijfeld al hebt gemerkt tijdens het boodschappen doen. Echter vallen de prijzen van de soorten koffie die bij ons in de schappen liggen in het niet bij de prijskaartjes die aan de meest exclusieve soorten koffiebonen hangen. Wij zetten de top 5 van duurste koffiebonen ter wereld voor je op een rijtje!

1. Black Ivory: de allerduurste koffie komt van olifantenpoep

Op het moment van schrijven kost een pond Black Ivory rond de 1500 dollar per pond. Dat indrukwekkende prijskaartje is te verklaren door het feit dat deze koffiebonen op slechts één plek in de wereld worden verbouwd, namelijk Noord-Thailand. Het maakproces is al net zo verbijsterend als de prijs zelf: de naam Black Ivory verwijst naar de olifant, die een sleutelrol in het maakproces spelen. Zij eten de koffiebonen, waarna de bittere proteïnen in de maag worden afgebroken. Dit levert een zachte smaak op.

Enkel verkrijgbaar in luxeresorts

Er is ongeveer 33 kilo aan koffiebonen nodig om één kilo van de uiteindelijke koffie te verkrijgen. Bovendien leidt het gehele proces tot een vrij lage opbrengst, omdat een groot deel van de koffiebonen te ver wordt opgekauwd door de olifanten. Tot op heden is de Black Ivory koffie enkel beschikbaar in diverse luxeresorts in Thailand en de Malediven. Voor een kopje koffie betaal je ongeveer 50 dollar.

2. Kopi Luwak: koffiebonen vervaardigd met behulp van katachtigen

Ook de tweede koffie in deze lijst, afkomstig uit Indonesië, wordt vervaardigd met behulp van dieren. Met een maximumprijs van 500 dollar per pond, die afhankelijk van de opbrengst is, is het niet verwonderlijk dat Kopi Luwak als bijnaam ‘de kaviaar onder de koffiesoorten’ wordt genoemd. De koffiebonen worden in dit geval verorberd door loewaks. De lokale bevolking haalt de koffiebonen uit de uitwerpselen van deze katachtige, wassen deze en branden ze licht. De laatste jaren wordt er opgeroepen tot een boycot van deze koffie, omdat de loewaks onder slechte omstandigheden worden gehouden.

3. Finca El Injerto

Voor Finca El Injerto uit Guatemala betaal je momenteel rond de 500 dollar per pond. De koffiebonen worden op grote hoogte verbouwd, uitvoerig gewassen en in het maakproces twee keer gebroken. De zeldzame koffiebonen worden verbouwd op een plek waar vroeger een suikerperceel lag. Dit verklaart de licht zoete smaak van de koffie. Wil je deze koffie aanschaffen? Check dan altijd de betrouwbaarheid van de verkopende partij; er worden namelijk veel onechte bonen aangeboden.

4. Hacienda la Esmeralda

Ook de koffie van Hacienda la Esmeralda wordt op grote hoogte verbouwd, namelijk op de berg Baru in het zuidwesten van Panama. Ook deze koffie heeft een wat fruitige smaak. Je proeft er onder andere honing en jasmijn in terug, maar ook een vleugje citrus. Alle koffie wordt met de hand geplukt en direct op de boerderij verwerkt. Het familiebedrijf staat overigens bekend om zijn maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Er worden veel lokale programma’s met een deel van de opbrengst ondersteund en tevens is er ruim oog voor de impact op het milieu.

5. Sint-Helena

De laatste koffieboon van deze lijst is de Sint-Helena koffieboon. In tegenstelling tot de hierboven genoemde soorten koffiebonen hoef je voor deze koffie geen torenhoge bedragen neer te leggen, maar alsnog is de Sint-Helena koffie een heel stuk duurder dan de reguliere koffie in onze supermarkten. Sint-Helena is een eiland aan de westkust van Afrika, waar Napoleon na zijn verbanning een tijd doorbracht. De Arabica bonen worden nergens anders ter wereld verbouwd, wat de pondprijs van deze koffieboon verklaart. Deze ligt rond de 80 dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.