Kfee Koffie Blog
beste koffie melange

Beste melange van koffie kiezen: 3 Tips

Ben jij een ware koffieliefhebber en op zoek naar de voor jou ultieme smaak? Dan heet het vast geen nieuws voor je dat er talrijke soorten koffiemelanges bestaan. Een koffiemelange is een mengsel van verschillende soorten koffiebonen die zo door een specifieke koffiesmaak wordt gekenmerkt. Alle soorten koffiebonen kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld: Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen. De eerstgenoemde geven de meeste smaak en zijn daardoor het vaakst vertegenwoordigd in melanges. De Robusta bonen zorgen voor de benodigde pit in een melange.

Waarom melangeert men koffie?

Het melangeren van koffie zorgt voor een specifieke smaak en zorgt er tegelijkertijd voor dat ieder kopje koffie hetzelfde smaakt. Omdat koffie een natuurproduct is en de smaak onder invloed van de locatie en het klimaat varieert, worden de koffiebonen met elkaar gemengd. Zo ontstaan de karakteristieke geur en smaak. De ene melange is intens, de andere bitter en weer een andere heeft een wat zoetere smaak. Van jouw kop koffie geniet je natuurlijk het beste als deze van de melange is gemaakt die het meest bij jou past.

Tip 1: Bepaal welk type koffieboon jouw voorkeur heeft

Tussen de Arabicabonen en de Robustabonen bestaat een groot verschil. De eerste zijn wat zachter en fruitiger omdat ze relatief minder cafeïne bevatten. Robustabonen zijn daarentegen wat bitterder en pittiger. Elke koffiemelange betreft een mix van deze beide soorten. De verhoudingen tussen beide bepalen de uiteindelijke smaak. Houd je meer van een verfijnde, aromatisch zachte koffie? Dan kies je voor een koffiemelange waarin de Arabicabonen overheersen. Houd je van krachtige koffie met een wat bitterder smaakprofiel? Dan past een melange met een hoger percentage Robustabonen beter bij je.

Beste melange van koffie kiezenTip 2: Ga na hoeveel behoefte aan cafeïne je hebt

Drink jij je koffie vooral voor de aangename smaak en de gezelligheid, of schenk je regelmatig een kopje voor jezelf in om niet boven je toetsenbord in slaap te vallen? Je behoefte aan cafeïne bepaalt eveneens je keuze voor het type melange. Arabicabonen bevatten minder cafeïne dan Robustabonen. Dit heeft te maken met de gebieden en vooral de hoogte waarop de verschillende koffieplanten groeien. Robustaplanten groeien in een gebied waar meer natuurlijke vijanden (ongedierte) voorkomen. Hiertegen beschermen zij zich door meer cafeïne aan te maken.

Tip 3: Probeer verschillende typen brandingen uit

Tot slot zijn het niet alleen de koffieboon zelf die de smaak aan de koffiemelanges geven; ook de manier waarop ze worden gebrand, is van invloed op hun uiteindelijke smaak. Alhoewel de brandingen bij verschillende koffiebranders weer anders kunnen worden genoemd, zijn de volgende typen te onderscheiden:

  • Lichte branding: subtiele smaak vanwege de korte brandtijd van de bonen
  • Medium branding: een gebalanceerd aroma waarin de natuurlijke smaak van koffie en het volle aroma door de branding met elkaar zijn verenigd
  • Donkere branding: bonen met een stevige smaak dankzij het langer durende brandingsproces

Uitproberen

De keuze voor een bepaalde melange van koffie is puur een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het beste wat je dan ook kunt doen, is op basis van de bovenstaande tips verschillende soorten koffiemelanges uitproberen. Kies voor de kleinst mogelijke verpakkingen of hoeveelheden om te voorkomen dat je zo opgescheept zit met koffiebonen die je niet lekker vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.