Kfee Koffie Blog
perfecte maalgraad koffie

Wat is de perfecte maalgraad voor koffie?

Drink je net als vele anderen ook zo graag koffie. Dan is de kans natuurlijk vrij groot dat je ook thuis een koffiezetapparaat hebt. Wanneer je een bonenapparaat hebt, dan zul je ongetwijfeld wel eens bezig zijn geweest met de maalgraad van je koffie. De maalgraad is namelijk alles bepalend voor de uiteindelijk smaak van je koffie. De juiste maalgraad is daarom ook bij iedere koffie verschillen en hangt daarnaast ook af van je eigen smaakt. Wil je weten welke maalgraad het beste is voor jouw koffie? Lees dan snel verder!

Wat is de maalgraad?

Wanneer we het over de maalgraad van de koffie hebben, dan betekent dit niets meer dan hoe fijn of hoe grof de koffiebonen worden gemalen. Je kunt je voorstellen dat hoe fijner de bonen gemalen worden in de koffiemolen, hoe lastiger het is voor het water om er doorheen te komen. Dit zorgt ervoor dat de smaak vele malen sterker wordt, dan wanneer je een grove maalgraad hanteert. Je kunt het in principe vergelijken met het laten doorstromen van water door zand of door stenen. Hoe lastiger het water er doorheen kan stromen, des te sterker wordt de smaak van je uiteindelijke koffie.

De maalgraad en de smaak van je koffie

Zoals je ook hierboven hebt kunnen lezen zal het water wanneer de maling fijn is veel langzamer doorstromen. Dit zorgt ervoor dat de koffiebonen veel meer tijd hebben om de smaak af te geven, waardoor de koffie dus vele malen sterker wordt. Een andere benaming die hiervoor wordt gebruikt, is ook wel de ‘extractietijd’ dit is de tijd die het duurt voordat het water volledig door de koffiebonen is heen gekomen. Wat we vaak zien, is dat wanneer het kort duurt, de smaak van de koffie meestal wat zuurder is en wanneer het langer duurt de smaak bitter wordt.

maalgraad koffie

Welke maalgraad moet ik gebruiken?

Het bepalen van de uiteindelijk maalgraad hangt af van enkele verschillende factoren. Eén van die factoren die dit bepaald is de zetmethode van de koffie. Afhankelijk van de manier waarop je de koffie zet bepaal je uiteindelijk ook de doorlooptijd en ook de hoeveelheid water. Kijkend naar filterkoffie, dan weet je misschien nog wel vanuit vroeger hoe lang of dit altijd duurde voordat de koffie uiteindelijk klaar was. Dit komt doordat er bij filterkoffie het water door de maling heen druppelt. Dit duurt natuurlijk vele malen langer.

Welke maalgraad is geschikt voor mij?

Welke maalgraad uiteindelijk voor jou het geschiktst is, is lastig te zeggen. Het hangt namelijk af van verschillende factoren waaronder uiteraard je eigen smaak. Het is dus vaak een kwestie van proberen totdat je uiteindelijk de gewenste maalgraad hebt gevonden. Uiteraard wil dat ook niet zeggen dat dit voor de rest van de levensduur van je espresso-apparaat of koffiezet de juiste maalgraad is, maar voor nu is het even de juiste. Het is daarom dus ook goed om het meerdere malen per jaar te proberen, zodat je zeker weet dat je altijd de lekkerste koffie kunt zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.