Kfee Koffie Blog
Cold Brew Koffie

Hoe maak je thuis cold brew koffie?

Cold brew koffie is populair onder cafeïne- en koffieliefhebbers. Het is een eenvoudige manier om je favoriete koffie te maken en het geeft je smaakpapillen een kick van alle voordelen van koffie – maar dan zonder de bittere nasmaak. De warmste dag in België was bijna 35 graden, dus ik besloot om thuis de perfecte ijskoude koffie te maken met wat water, bonen en thee. Hier vind je mijn tips:

cold brew koffieKoude koffie is beter!

Cold brew koffie is een lekkere, zachte drank die minder bitter en cafeïnehoudend is. De koffie bevat meer antioxidanten, dus het is ook gezonder. Veel mensen kopen hun koffie liever in een winkel of in een koffiebar, maar je kan cold brew thuis maken met deze simpele stappen!

Waarom cold brew?

Cold brew koffie is op sommige vlakken beter dan gewone koffie.

  • Het heeft minder cafeïne en is minder zuur en bitter. Hierdoor kun je het langer drinken zonder dat je het vervelend vindt.
  • Het is ook beter voor je gezondheid omdat er minder schadelijke stoffen in zitten dan wanneer je gewoon koffie drinkt, of juist meer als je iets met een sterkere concentratie maakt.
  • Je hoeft niet te roeren wanneer je een maaltijd maakt die door de blender schiet, zoals bijvoorbeeld smoothies en ijsjes!

Hoe maak je het?

Om thuis cold brew koffie te maken, heb je een koffiemachine nodig. Dit is een apparaat waarmee je zelf kunt bepalen hoe lang de koeling duurt en dus ook om hoe lang de koffie gaat trekken in de machine.

Kies een filter voor je filterkoffie en vul hem geblinddoekt met 250-300 gram bonen.

Zet de machine aan en laat het proces afmaken. Het kan enkele uren duren, afhankelijk van je eigen voorkeur!

Dan mag je hem uitfilteren en genieten van alle smaak die naar boven gehaald is!

Benodigdheden

  • Koffiebonen
  • Water
  • Opvangbakje
  • Koffie filter (eventueel)
  • Maatlepel en een papieren theefilter of een kopje met een filter erin en een afsluiter voor je water
  • Thermoskan om het vervolgens in op te slaan

coldbrew koffie

Bereidingswijze

De bereidingswijze is bijzonder simpel. Je verdeelt de koffiebonen in een filterzak of in een gewone zak met rits en doet dit op de juiste manier in je fles. Vervolgens zet je de fles goed dicht en laat het gehele proces natuurlijk afkoelen, waarna je de koffiebonen kan weghalen en je cold brew koffie kan drinken!

De volgende vraag die bij veel mensen opkomt, is of ze alleen maar gemalen koffiebonen moeten gebruiken om echt goede cold brew te maken? Nee, dat is niet zo! Koffiebonen van verschillende soorten (ook ongesorteerde) kunnen prima worden gebruikt voor cold brew. Dit betekent dat jij zelfs als beginnend barista nog steeds goede resultaten kan halen met het maken van jouw favoriete drankje!

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het maken van cold brew koffie. Ook andere soorten koffie kun je prima verwerken met deze methode. Dit maakt het voor jou als beginnend barista zelfs mogelijk om je eigen speciale varianten te maken! Door gebruik te maken van verschillende soorten koffiebonen en/of verschillende toevoegingen (zoals suiker of melk), is het mogelijk om unieke smaakcombinaties te creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.