Hoeveel koffie mag je per dag drinken? Wat is gezond?
Een kopje koffie. Wie houdt er niet van? Koffie heeft immers heel wat voordelen. Het geeft je energie en maakt je alerter. Te veel koffie draagt echter ook zijn nadelen en kan op lange termijn zelfs verslavend werken. Wil jij ook weten hoeveel koffie per liter je dagelijks mag drinken? Kom het hieronder te weten!
Koffie en een ongezonde levensstijl
Koffie wordt vaak gelinkt aan een ongezonde levensstijl. Dit is echter niet altijd waar, zolang je weet hoeveel kopjes per dag je mag drinken. Koffie heeft namelijk enkele stoffen, zoals cafeïne en cafestol, die bij overmatig gebruik schadelijk kunnen zijn voor je lichaam. Over het algemeen mag 1 volwassen persoon 400 milligram cafeïne per dag consumeren. Dit komt neer op 4 kopjes zwarte, gefilterde koffie zonder suiker.
Drink je 1 tot 4 kopjes koffie per dag? Dan worden je cafeïne- en cafestolgehalte onschadelijk beschouwd en kun je ten volle genieten van de voordelen van koffie. Je voelt je bijvoorbeeld minder vermoeid en kunt je beter concentreren. Bovendien kan het je spijsvertering en metabolisme bevorderen. Drink je koffie om vooral je metabolisme te verhogen? Drink dan je eerste kopje koffie op een nuchtere maag.
Eén kop koffie bevat ongeveer 150 ml. Per kop gebruik je best 2,5 gram koffie. Dit komt neer op een halve eetlepel koffie. Drink je 4 kopjes? Dan gebruik je best 10 gram, of 2 volle eetlepels koffie. Kook je meteen een liter water, dan is het aangeraden om 17,5 gram of 3,5 eetlepels koffie toe te voegen. Hiermee zet je ongeveer 7 kopjes zwarte koffie. Kies je ervoor om espresso te zetten, dan haal je er iets meer dan 30 kopjes uit. Tijdens een familiefeest is dit uiteraard handig, maar drink zeker geen 30 espresso’s alleen! Zet je liever latte macchiato? Dan kun je er ongeveer 20 kopjes mee klaarmaken. Als je cafeïnevrije koffie drinkt, mag je meer kopjes drinken. Houd er echter rekening mee dat er in cafeïnevrije koffie nog een minieme hoeveelheid cafeïne zit. Het is dus niet volledig cafeïnevrij, ondanks de naam.
Wat als je te veel koffie drinkt?
Als je meer koffie drinkt, dan kunnen er bepaalde lichamelijke klachten ontstaan. Dit komt door een te hoog gehalte aan cafeïne en cafestol. Te veel cafeïne heeft heel wat bijwerkingen. Meestal duurt het een tijdje vooraleer deze klachten merkbaar zijn, maar soms zijn ze na enkele dagen al duidelijk aanwezig. Hoofdpijn en migraines zijn een veel voorkomend nadeel. Als je gevoelig bent voor migraines, kun je best stoppen met het drinken van koffie. Bovendien kunnen er op lange termijn problemen met de lever ontstaan. Eens het zo ver komt, is het vaak moeilijk om te stoppen met het drinken van koffie omdat cafeïne een verslavende werking heeft.
Als je lichaam te veel cafestol draagt, kunnen er andere klachten ontstaan. Cafestol is een stof die LDL-cholesterol verhoogt. Als je lichaam te veel LDL-cholesterol bevat, bestaat de kans dat dit aan de wand van je bloedvaten blijft plakken. Dit kan lijden tot een beroerte of een hartaanval. Je kunt een grote hoeveelheid cafestol terugvinden in ongefilterde koffie zoals Turkse koffie. Als je een dagelijkse koffiedrinker bent, is het daarom beter om gefilterde koffie te drinken, aangezien deze minder cafestol bevat. Om de nadelen verder te beperken, kun je bijvoorbeeld minder of geen suiker aan je koffie toevoegen.
Koffie is voor velen een moment van rust en wordt in tal van culturen dagelijks gedronken. Elke ochtend de dag starten met een verse kop koffie is een mooi ritueel, maar doe het met mate. Uiteindelijk zal jouw lichaam zelf ook aangeven wanneer je te veel koffie drinkt. Voel je je gespannen en val je moeilijk in slaap? Dan heb je waarschijnlijk een paar kopjes te veel op. Een kopje minder, geeft geen hinder!
Geef een reactie