Kfee Koffie Blog
hoe koffie zetten

Hoe moet je koffie zetten? Onze step-by-step tips!

Dat is vreemd: gisteren smaakte het ogenschijnlijk precies hetzelfde bakje koffie toch wat beter dan vandaag. Zit dat tussen de oren… of zou het echt kunnen? Nou, wel degelijk! Het geheim van een goede kop koffie zit ‘m niet zo zeer in de bonen of de machine, zo weten de beste barista’s van de wereld. Het belangrijkste? Dat je weet hóe je met dit zwarte goud om moet gaan. Lees verder voor tips die jou kunnen helpen het perfecte bakje koffie te brouwen.

De kwaliteit van het water

Hoe moet je koffie zettenEen zeer belangrijk onderdeel van brouwen: jouw koffie bestaat immers uit water! En toch wordt dit element, of in ieder geval de kwaliteit ervan, vaak over het hoofd gezien. Want water is toch gewoon water? Dat is dus niet altijd het geval: zo heb je bijvoorbeeld ‘hard’ en ‘zacht’ water, waarbij de hardheid van het water het eindresultaat van jouw kopje koffie zal beïnvloeden. Schoon, zacht water is het soort water dat je wilt gebruiken voor het zuiverste, lekkerste bakje koffie. Daarnaast zorgt zacht water ervoor dat jouw machine niet zo snel slijt, of vol met kalk komt te zitten. Hard water daarentegen creëert al snel een dikke laag kalk in jouw koffiemachine.

Alles lekker schoon

Zorg ervoor dat jouw koffieapparaat schoon en ontkalk is! Is dat namelijk niet het geval, dan wordt jouw koffie al snel bitter of zuur, of zal de smaak op een andere manier verpest worden. Reinigen kun je doen met bijvoorbeeld schoonmaakazijn en warm water, of een speciaal ontkalkingsmiddel.

Weet hoe je met jouw koffiezetapparaat om moet gaan

Er bestaan vele verschillende soorten koffiezetapparaten. Denk aan de franse koffiepers (in ’t Engels French Press genoemd!), of de italiaanse koffiepot die je in zijn geheel op het gasfornuis moet zetten. Dan heb je nog de ouderwetse koffiemachine die rustig druppeltjes water door de filter laat lopen, een Senseoapparaat, of andere automatische machine. Lees je in en zorg ervoor dat je jouw specifieke machine komt te begrijpen: dit maakt een wereld van verschil betreffende het eindresultaat in jouw kopje! Het internet staat gelukkig vol met handige tips en tricks die je helpen iedere specifieke koffiemachine te begrijpen, en tevens te besluiten welke machine het beste bij jou past.

hoe koffie zetten

Bonen, bonen, bonen

koffie zetten bonenHet juist gebruiken van jouw koffiemachine mag dan wel het meest belangrijke zijn: toch kan de kracht in de kwaliteit van de koffiebonen niet vergeten worden. Goedkope koffie(bonen) zorgen nu eenmaal al snel voor een te bittere of te zure smaak.

Koffie van gemiddelde of hoge kwaliteit heeft vaak een diepe, donkere kleur en een eveneens rijke geur, om nog maar niet over de smaak te spreken.

Finishing touch: warme kopjes en melk

Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je van de ultieme ‘koffie-ervaring’ geniet, of deze voor een ander voorschotelt, zorg er dan voor dat jouw kopjes voorverwarmd zijn. Niets is namelijk zo hinderend als koffie die te snel af is gekoeld. Ben jij dol op cappuccino’s? Zorg er dan voor dat je de melk, alvorens het opschuimen, even verwarmd. Doe je dit namelijk niet, dan zorgt de koude opgeschuimde melk ervoor dat de koffie, die je zojuist met alle tijd en aandacht hebt bereid, binnen mum van tijd afkoelt. Daarnaast schuimt opgewarmde melk vaak beter dan koude melk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.